AMASRA HAMSİLİ PİLAV TARİFİ
Malzemeler:
Bir kilo hamsi, bir su bardağı pirinç, iki büyük kuru soğan, bir çorba kaşığı dolmalık fıstık, bir tatlı kaşığı kuşüzümü, tuz, karabiber, pulbiber, yeteri miktarda sıvı yağ
Yapılışı:
Hamsilerin kılçıkları çıkartılıp ikiye ayrılır, yıkanıp süzülür. Tencereye sıvı yağ konur. Çok küçük doğranan soğanlarla fıstıklar kavrulur. Ardından iyice yıkanmış pirinç eklenerek kavurmaya devam edilir.
Daha sonra kuşüzümleri, tuz ve son olarak 1 su bardağı su eklenerek pişirilir.
Pilavın diri kalmasına dikkat edilmelidir.
Ateşi kapattıktan sonra karabiber ve pulbiber eklenerek karıştırılır.
Küçük boy derince bir tepsinin dibi yağlanır.
İki parçaya ayrılan hamsiler, parlak kısımları alta gelecek şekilde tepsiye dizilir. Kenarlarına da hamsiler dizilir.
Hazırlanan iç, üzerine dökülerek yayılır. Kenardaki hamsiler üzerine kapatılır. Kalan hamsilerle parlak kısımları üste gelecek şekilde boşluk bırakılmadan pilavın üstü kapatılır. Hamsiler dizilirken üst üste getirilir ki, pişerken hamsiler küçüleceği için araları açılmasın. 180 dereceli fırında hamsiler pişene kadar pişirilir. Fırından aldıktan sonra ters çevirerek servis yapılır.